joi, 20 octombrie 2011

 
Intrebare: OUG 96/2003 a fost modificata sau completata?

Salariata gravida, care a informat angajatorul despre starea sa de graviditate, mai are dreptul la 2 ore/zi libere platite ?

Ce lege este inlocuita de OUG2010?

Pana la aparitita OUG 111/2010, ce lege reglementa concediul de crestere copil?

Care este legislatia privind maternitatea, care a fost modificata in ultimii ani?

Raspuns: OUG 96/2003 privind protectia maternitatii la locurile de munca, a fost aprobata cu modificari prin Legea 25/2004.

Astfel, potrivit art. 17 din OUG 96/2003, angajatorii sunt obligati sa acorde salariatelor care alapteaza, in cursul programului de lucru, doua pauze pentru alaptare de cate o ora fiecare, pana la implinirea varstei de un an a copilului. In aceste pauze se include si timpul necesar deplasarii dus-intors de la locul in care se gaseste copilul.

La cererea mamei, pauzele pentru alaptare vor fi inlocuite cu reducerea duratei normale a timpului sau de munca cu doua ore ...

..... citeste continuarea articolului >>>


Codul Muncii explicat articol cu articol

600 de pagini care va explica Tot ce trebuie sa stiti

Singura lucrare din Romania dedicata Exclusiv Codului Muncii 2011

... citeste detalii aici

Intrebare: Angajatii unei societati de productie care lucreaza in 3 si 4 schimburi primesc diverse sporuri stipulate in Contractul Colectiv de Munca cum ar fi:

- spor de noapte pentru munca desfasurata pe timpul noptii (in procente, baza: salariul de incadrare)

- spor de sambata si duminica (pentru cei care lucreaza in 4 schimburi spor de weekend, in procente; baza : salariul de incadrare)

- prima de performanta care se face pe baza unor fise de evaluare a prsonalului (se acorda lunar in functie de procentul care rezulta din fisa de evaluare, dar nu este stipulata in contractul colectiv de munca al Societatii). Aceasta prima se acorda numai dupa perioada de proba.

- orele suplimentare platite cu spor de 100%

Avand in vedere ca declararea noilor angajati in REVISAL se face cu o zi inainte de angajare si se cere salariul de incadrare si sporurile cu caracter permanent dar in SUMA, nu in ...

..... citeste continuarea articolului >>>


101 Modele de Fise de Post

- realizate conform Codului Muncii 2011
- in concordanta cu Noul COR

Evitati sa platiti o amenda intre 1.500 si 2.500 de lei!

... Sumarul Fiselor de Post il gasiti Aici

O societate isi lichideaza angajatii, lichidare cu acordul partilor, angajatii si-au efectuat concediul de odihna integral.

Contravaloarea zilelor de concediu necuvenit trebuie restituita la casierie ? (nu se poate retine pe statul de plata)?. Ce document trebuie intocmit in acest caz ?

Dar aceste zile de concediu necuvenit, la calculul vechimei in munca sunt considerate zile de concediu fara plata. In acest caz trebuie completat Revisalul, iar pentru acea perioada trebuie intocmite decizii de suspendare si de incetare a suspendarii ?

De mentionat ca persoanele respectrive si-au efectuat concediul de odihna in luna august, caz in care nu ma mai incadrez in termen pentru depunerea Revisalului si intocmirea deciziilor.

Raspuns: Conform art. 140 alin. (2) din Codul muncii , durata efectiva a concediului de odihna anual se acorda proportional cu activitatea prestata intr-un an calendaristic.

In situatia in care, salariatul efectueaza zile de concediu de odihna peste limita ...

..... citeste continuarea articolului >>>

Concedierea conform Codului Muncii 2011

Codul Muncii 2011 a adus 31 de modificari referitoare la Concediere
Evitati amenzile si procesele!


... Citeste detaliat Aici

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu